Datum 24.1.2018.

Zaštitni kod izdavatelja obveznika fiskalizacije

Pojašnjenje
Zaštitni kod obveznika fiskalizacije koristi se kao obvezni element računa:

1. kojim obveznik fiskalizacije po potrebi, u postupku provjere računa u tijeku poreznog nadzora na temelju ostalih elemenata računa dokazuje da je on izdavatelj računa te
2. u postupcima provjere računa od strane građana i u svim slučajevima kada je račun izdan bez JIR-a.

Zaštitni kod obveznika fiskalizacije određuje se iz podataka računa:
1. koji osiguravaju jedinstvenost računa: OIB obveznika, datum i vrijeme izdavanja računa, brojčana oznaka računa, oznaka poslovnog prostora, oznaka naplatnog uređaja, ukupni iznos računa te
2. koji osiguravaju autentičnost obveznika fiskalizacije: elektronički potpis privatnim ključem aplikacijskog certifikata Financijske agencije koji je dodijeljen obvezniku u svrhu fiskalizacije.

Pri računanju zaštitnog koda koristi se UTF-8 (Unicode Transformation Format 8) kodiranje. Kao decimalni separator kod podatka »ukupni iznos« koristi se točka.
Elektroničko potpisivanje vrši se koristeći RSA-SHA1 elektronički potpis s važećim FINA certifikatom za fiskalizaciju koji je dodijeljen obvezniku fiskalizacije.
Koristeći MD5 kriptografsku hash funkciju (po standardu RFC 1321 The MD5 Message-Digest Algorithm) dobiva se rezultat: 32-znamenkasti broj zapisan u heksadecimalnom formatu (brojevi i mala slova: 0-9, a-f) koji se ispisuje na račun.